Rabu, Ogos 12, 2015

Simpan 10 Bulan Miliki Rumah



Hanya simpan 10 bulan miliki rumah
ADLINAHANI KHALIL  |  07 Ogos 2015 1:01 AM

KUALA LUMPUR 6 Ogos - Impian golongan muda bagi memiliki rumah pertama dalam tempoh singkat bukan lagi perkara mustahil jika terdapat kepercayaan, matlamat dan strategi untuk melakukannya. Menurut usahawan hartanah, Ahyat Ishak, 36, ketiga-tiga prinsip mudah itu boleh membantu golongan muda di negara ini untuk memiliki rumah pertama sekurang-kurangnya dalam tempoh 10 bulan menyimpan wang.

“Rasa terkejut dan tidak percaya adalah reaksi yang sering saya terima apabila menyatakan golongan muda boleh beli rumah pertama dalam tempoh 10 bulan jika mereka menanamkan sikap percaya, mempunyai matlamat dan bijak mengatur strategi.

“Percaya merupakan prinsip paling penting iaitu golongan muda perlu mempunyai kepercayaan bahawa mereka mampu untuk membeli rumah pertama jika ada keinginan,” katanya kepada Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ahyat berkata, sikap percaya untuk memiliki rumah sendiri secara tidak langsung akan membentuk satu matlamat bagaimana dan apa usaha yang boleh dilakukan untuk membeli kediaman. Jelas beliau, matlamat juga berperanan sebagai garis panduan kepada golongan berkenaan untuk membeli rumah mengikut bajet dan kepentingan mereka.

“Prinsip terakhir iaitu strategi yang akan menentukan sama ada usaha golongan muda untuk membeli rumah pertama itu berjaya atau tidak. “Dalam prinsip strategi, terdapat tiga aspek yang perlu dititik beratkan iaitu selesaikan segala hutang tertunggak bagi menggalakkan penyimpanan duit, hentikan amalan membeli barangan yang tidak penting dan mengatur tindakan mengikut peringkat,” ujarnya.

Dalam pada itu, Ahyat menasihatkan golongan belia agar memahami konsep rumah pertama dan rumah idaman supaya matlamat dapat dicapai. Katanya, golongan belia hari ini cenderung untuk terus membeli rumah yang besar, selesa dan cantik walaupun hakikatnya mereka tidak mampu. Sehubungan itu, beliau menyarankan supaya golongan berkenaan memikirkan kepentingan untuk memiliki rumah terlebih dahulu biarpun kediaman jenis kos rendah atau sederhana.

“Tidak mengapa beli rumah flat sekali pun sebagai permulaan dan dari situ, kita boleh terus berusaha untuk beli rumah idaman yang lebih baik,” jelasnya.


#Peluang Untuk Kumpul Deposit Rumah Pertama

Kepada mereka yang ingin memiliki Video Strategi Miliki Hartanah Dalam Tempoh 10 Bulan, sila klik pautan http://bit.ly/rumahpertama dan masukkan PROMO CODE iaitu 2292-1H10B untuk mendapatkan video tersebut dengan harga RM 50 sahaja :)

Jumaat, Disember 20, 2013

Peluang Menjadi Jutawan Segera!

Mungkin ramai menjangkakan post ini sekadar gimik Skim Cepat Kaya (SCK).
Tidak..bukan SCK, malah ianya patuh syariah.
Kalau ada yang dah tahu tu, tak mengapa..saya cuma berkongsi cara yang halal dengan bermodalkan tunai RM4,020 untuk mencapai hasrat dan matlamat kewangan berjumlah RM2 juta..
Masih tak percaya..ianya ada dua cara iaitu

 
  •  Peluang memenangi RM1 juta dalam bentuk sijil SSP. Anda perlu melanggan Sijil Simpanan Premium, Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan amaun berjumlah RM3,000 di cawangan BSN yang terdekat, tapi seelok-eloknya di Kuala Lumpur bagi membuka peluang cabutan edisi tempatan. Bertindaklah sebelum atau pada 27 Disember 2013 (Jumaat). Pengumuman keputusan dibuat pada 28 Dis 2013 jam 1.30 tengahari menerusi Buletin Tengahari TV3.  Detail, Klik Pautan
  • Peluang menang RM1juta tunai. Caranya dengan membuka akaun al Awfar, Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB). Kos proses RM20 dan perlu deposit RM1,000 untuk peluang memenangi RM1juta. Tindakan perlu dilakukan sebelum atau pada 31 Disember 2013 (Selasa).Manakala pengumuman keputusan akan dibuat dalam bulan Mei 2014. Detail, Klik Pautan.

 
 
So, sekiranya anda dah buat, tawakkal jer lah dan rajin-rajinlah bersedekah, amal jariah dan perbanyakkan solat sunat dhuha dan solat sunat subuh.
Didoakan semoga ada di antara kita dijemput rezekinya melalui kaedah ini.
Anda buat, Insya Allah dapat :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Khamis, Oktober 03, 2013

Testimoni Pelaburan Dana Syariah FundSuperMart

Agak lama juga saya menyepikan diri kerana lebih tertumpu kepada pengajian saya dalam perancangan kewangan serta lebih aktif di FB, Rosdi Abu. Saya merujuk kembali post terdahulu mengenai FundSuperMart (FSM), portal online pelaburan saham amanah. Seminar FSM membuka mata saya bagaimana mudahnya melabur saham amanah Patuh Syariah dengan kos jualan serendah 2% atau 0%. Semuanya di hujung jari anda.

Saya telah mendepositkan dana pada 30 Januari 2013 dan membuat tambahan dana pada 8 Mar 2013.  Pilihan saya semestinya Patuh Syariah dan penandaaras adalah pulangan ASB iaitu 8.90%. Setelah lapan bulan berlalu, inilah hasilnya tanpa menunggu setahun dividen seperti ASB. Semua dana terpilih ini melepasi benchmark kecuali Eastspring sekadar 3.85%; Hwang Aiiman adalah tertinggi 17.23%, diikuti oleh Aberdeen Islamic Malaysia 14.91% dan Kenangan Syariah. Secara puratanya, ROI adalah 12.64% melepasi benchmark.

Bagi yang berminat untuk mencuba, pastikan anda tidak menggunakan wang pinjaman untuk melabur
kerana saham amanahpun tertakluk juga kepada pergerakan Bursa dan  pasaran ekonomi dunia. Rajin-rajinlah membaca untuk mantapkan pelaburan. Sila nyatakan nama penuh, no hp dan emel; hantar kepada rosdiabu@gmail.com.



Sabtu, Januari 26, 2013

Cara Lebih Jimat sebagai Pelabur Unit Amanah

Fundsupermart atau FSM adalah satu platform online bagi beli jual unit saham amanah. Kos jualan yang ditawarkan adalah sangat berpatutan pada kadar 2%. Saya hadir ke Unit Trust Investment Fair anjuran FSM di KLCC hari ini sambil relax mendengar taklimat dari pengurus-pengurus unit amanah profesional. Kita dedahkan tentang asset allocation strategy, asset pick techniques dan absolute concepts amalan pengurus dana ini.

Yang menariknya tips-tips diberikan mengenai dana yang berpotensi dan persekitaran pelaburan tempat dan dunia pada masa kini  dan jangkaan masa hadapan. Untuk hari ini sahaja promosi kos jualan untuk semua unit saham amanah ditetapkan pada 0.5%.

Tepu juga maklumat yang diterima hari ini terutamanya pasal Private Retirement Scheme (PRS) di mana operasi skim ini agak sama macam KWSP dan kerajaan memberi pelepasan cukai selama 10 tahun bagi pembelian unit saham amanah PRS sehingga RM3,000 setahun bermula Tahun Taksiran 2012.

Terkilan juga kerana tak banyak pilihan yang ada untuk dana shariah, tapi puashati dengan perkembangan hwang aiiman growth fund, satu dana shariah yang berjaya mengatasi dana konvensional dengan mencapai pulangan  16.6% tahun lepas.

Lewat petangnya telah diadakan cabutan bertuah berupa hadiah unit saham amanah yang bernilai RM10,000. Saya hanya bertuah memenangi beberapa hadiah kuiz, games dan goodies untuk dibawa pulang..

Sekiranya berminat nak tahu pelbagai faedah keahlian Fundsupermart ni, sila isi info di bawah.

Full Name:
Contact Number:
Email Address:

  emelkan kepada rosdiabu@gmail.com dengan tajuk Faedah FSM. atau sms ke 019 220 3930.

 

Jumaat, Januari 18, 2013

FREE..Seminar SEHARI Perancangan Kewangan

PERCUMA. Seminar SEHARI Perancangan Kewangan. NOTA KURSUS & MAKAN/MINUM disediakan. Sila rujuk brosur. Umur >40 tahun boleh mohon juga.

Seminar berlangsung pada hari bekerja. Mengikut DASAR LATIHAN SUMBER MANUSIA SEKTOR AWAM di bawah PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 6 TAHUN 2005, Para 7.(ii)..
"Setiap Ketua Setiausaha Kementerian / Ketua Jabatan hendaklah memastikan anggota masing-masing di semua peringkat mengikuti kursus sekurang-kurangnya tujuh hari setahun;"

So, gunakan hak anda itu dgn sewajarnya..

Rabu, Januari 02, 2013

Kenapa Saya Perlu Dapat Tiket Percuma Seminar Hartanah Pie 2020

Kalau nak berjaya, belajarlah dari mereka yang dah berjaya. Entri sulung 2bz4money tahun 2013 ini mengketengahkan sifu dan jutawan hartanah yang semakin tersohor dan dikenali sebagai Pie2020. Pelbagai teknik yang praktikal bersandarkan hasil pengalaman bertahun beliau sendiri dalam industri hartanah dikongsikan bersama seperti Rumah Lelong, SubSale, Flip In dan HomeStay. Sekiranya anda berminat mengetahui lebih lanjut, bolehlah lawati http://www.seminarjutawanhartanah.com/.
Sharing is caring..sikap easy going dan down to earth person yg dimiliki Pie2020 memudahkan kita berbicara dengan beliau di kedai kopi je. Isu-isu semasa hartanah dan lain-lain perkara yang berbangkit dibincangkan secara santai. Namun sekiranya anda memerlukan perhatian khas beliau, ada program Mentor yang ditawarkan. Banyak perkara'opportunity' dan kejayaan beliau yang dikongsi bersama secara percuma jer kita dapati dari blog beliau http://www2.pie2020.com/blog
Selain mempunyai pengalaman bertahun dalam industri hartanah, graduan perakaunan dari MMU ini, Pie2020 mempunyai kisah dan pengalaman unik tersendiri bagaimana beliau terjebak dalam industri hartanah dan dari makan gaji hingga membina perniagaan berasaskan hartanah. Sebagai usahawan yg quite simple, dia menonjolkan kehidupan ke arah 'Bebas Hutang' dan tidak terikat dgn suasana regim di pejabat. Ke arah insan yang berwawasan lagi pragmatik, Pie2020 kini mengikuti Master in Property Management di UiTM.
Padat dengan pengetahuan 'teori & praktikal' dalam pelbagai aspek hartanah, nilai seminar yang boleh dikatakan priceless ini menarik perhatian saya untuk menjadi peserta pilihan bagi seminar hartanah beliau yang akan datang. Semoga sukses..

Isnin, Januari 30, 2012

Kuasa Tindakan..

Duit atau modal wang bukanlah kunci utama kejayaan sesuatu perniagaan; sekiranya anda mempunyai wang tetapi tidak ada kemahiran, duit anda akan habis. Jika anda mempunyai wang tetapi tidak ada cita-cita, ke mana anda nak pergi? Jika anda mempunyai wang, tetapi tidak ada ilmu, wang itu pasti akan lesap. Jika anda ada wang, tetapi tidak ada keberanian, anda akan hanya ada apa yang anda ada.

Sekiranya anda mencari orang yang berpotensi berjaya, selalunya mereka adalah orang tidak ada wang atau hanya ada sedikit wang, tetapi mereka mempunyai kemahuan yang tinggi, keinginan yang luar biasa, sanggup berusaha atau bekerja untuk membina kejayaan dan suka atau ingin mempunyai banyak wang pada masa akan datang. Mereka ini saya suka. Mereka hanya perlukan sedikit wang dan berikan mereka ilmu bagaimana untuk membuat duit dan mereka akan berada di atas landasan yang betul untuk membina kekayaan & kejayaan.

Jangan jadikan masalah kewangan sebagai penyebab atau penghalang untuk kita merubah hidup kerana yang kita perlukan adalah kuasa bertindak, sedikit wang atau pinjam wang serta ilmu.

Saya pernah bergadai untuk mendapatkan ilmu. Saya asalnya tidak ada duit, tetapi ada kuasa tindakan, ada keinginan. Saya jual utk beli. Saya jual brg2 kesayangan saya utk "beli" ilmu, untuk "beli" kejayaan saya. Hidup jangan jadikan masalah duit sebagai alasan atau penutup jalan kejayaan kita kerana ramai orang yang berjaya asalnya tidak ada duit.
- Terjemahan Dr.Azizan Osman daripada tulisan Jim Rohn, lagenda pakar motivasi
antara yang terbaik di dunia.

2bz4money: Dalam kita menyediakan sesuatu projek/kertas kerja maupun dalam perancangan kewangan, mesti ada pelan bertindak, action plan..kalu tak dipecahkan ruyung, mana nak dapat sagunya..