Isnin, Disember 21, 2009

YCM & Temuduga Pekerjaan

Minggu lepas saya telah menghadiri Young Corporate Malaysian Summits 2009 (YCM) yg diadakan di IIM, Jln Duta. Forum dan networking ini dihadiri oleh sebilangan besar Eksekutif Muda dan usahawan yang berjaya. Majikan seperti PWC, Accenture & Perunding Pengurusan melihat kriteria kekerapan job hopping. Walaupun calon itu terbaik tetapi terlalu kerap berhenti kerja pasti ditolak oleh majikan bertaraf MNC ini; ya sekiranya tiada alasan kukuh. Alasan mereka ini adalah high retainment cost. Mereka selesa sekiranya jarak peralihan kerja calon dalam lingkungan 3 hingga 4 tahun. Juga dibangkitkan mengenai diskriminasi calon dalam temuduga pekerjaan. Tiada diskriminasi memilih Local or Oversea Grads..Syarikat MNC biasanya memilih calon yg fluent in English either oral or written juga mempunyai personal character yang bijak dan cekap. Majikan ini juga menyindir sebilangan besar Oversea Grads yg tidak fasih English.

So, who's the boss. Harap pencari kerja memiliki kriteria yg dikehendaki bakal majikan. Ijazah hanyalah prasyarat..Buktikan kebolehan sebenar di dalam bilik temuduga.INFO YCM
Objective
YCM aims to be the organization that will provide the platform for young professionals between the age of 21 to 35 the opportunity to:
a) Network amongst peers of similar age group across different industries
b) Develop knowledge skills which are not within their industries
c) Meeting industry leaders of various background through YCM events
d) Learn and build organizational and leadership and soft skills
Membership
YCM’s membership shall be open to all young professionals from the age of 21 to 35 years of age. YCM events however, shall be open to all interested members of the public. Membership of YCM is free.
YCM will be led by a set of convenors who will be responsible to shape and organize YCM events.
Projects
YCM are active in organizing and planning to organize The CEO Series for Young Profesionals – this is a talk series done by notable CEO’s of various industries.

p/s: Yang bestnya forum ni percuma dan banyak ilmu yang telah dikongsi bersama oleh tokoh korporat berpengalaman seperti KuLi, TanSri Halim Saad, Datuk Johan Raslan dll.; walaupun saya bukan dari golongan umur yang dinyatakan :).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan