Khamis, Januari 28, 2010

Tawaran Istimewa Pinjaman Peribadi, Kadar Tetap 4.99%



Baru-baru ini saya ada menerima e-mel dengan tajuk di atas. Ikutilah soal/jawab saya dengan Cik Z, pengirim e-mel "Tawaran Istimewa Pinjaman Peribadi, Kadar Tetap 4.99%"

Salam Sejahtera daripada XXXX BANK, 

  
Kami sedang mengadakan promosi istimewa bagi kakitangan kerajaan, 
dimana kami menawarkan pembiayaan peribadi AWAM-i berkonsepkan Bai' AL-Inah. 
  
2. Pinjaman yang ditawarkan adalah serendah RM1k - RM150K. Kelulusan segera dan
dokumen yang diperlukan adalah mudah seperti berikut :- 


2 Salinan kad pengenalan (Disahkan majikan) 

1 Slip gaji asal terkini, 2 Salinan slip gaji bagi 3 bulan yang sebelumnya (Disahkan
Majikan) 

Surat Pengesahan majikan 

1 Salinan muka depan buku akaun XXXX bank anda ( jika ada ). 
3. Sungguh mudah tanpa penjamin dan berikut adalah syarat kelayakan dan jadual
pembayaran balik pinjaman anda, sila klik pada file attachments di e-mail anda. 
  
Sekian, 
terima kasih. 


Cik Z  
(01X-XXXXXXX) 
PERSONAL LOAN ADVISOR   

XXXX EXPRESS. 
 Bersama  e-mel tersebut juga dilampirkan kadar bayaran ansuran bulanan dan poster promosi produk pinjaman. Saya telah menjawab e-mel Cik Z dan mengutarakan beberapa soalan buat beliau..

Salam Cik Z .

Menarik promosi ni mcm lebih baik drp Bank Rakyat..
Soklan saya..

1. Tolong tunjuk pengiraan berapa pinjaman bersih yg saya dapat dgn pinjam
150k selama 15 tahun.
2. Bole buat diluar payslip tak? saya nak byr cara internet banking kerana
pakai akaun semasa OD XXXX.
3. Bole tanpa insuran tak? kalu x leh, tolong kira premium, tkh lahir 1.7.xx.
4. Kalu jadi, kita bincang lanjut kat opis saya nanti.

TQ
Saya mendapat maklumbalas daripada Cik Z   seperti berikut..


Waalaikummusalam En 2bz4money
 
jawapan

  1.   caj yang dikenakan pada mula2 membuat pinjaman

 
  > 5.5% ( caj perkhidmatan 5% + duti setem 0.5%)
  > RM 10 untuk duti setem atas perjanjian penjualan dan pembelian aset
  > RM 10 untuk yuran keahlian KOXXXXI
  > RM 50 untuk saham KOXXXXI *
   
       * saham ini akan dapat balik bila habis membuat pembayaran
 
    contoh pengiraan :  pinjam RM 150k
                               
                                    RM 150k - 5.5% - RM 70 =RM 141 830
                                       
                                    kira jumlah bersih yang en dapat nanti RM 141 830.
 
caj yang dikenakan pd jadual pembayaran balik tidak termasuk caj KOXXXXI dan juga bayaran simpanan dan tabung kebajikan
 
  > caj KOXXXXI =  2 %
  > simpanan = RM 10
  > tabung kebajikan = RM 5
 
    contoh pengiraan :  pinjam RM 150k , pd jadual pembayaran balik RM 1 465.
 
                                        tapi bayaran yang en perlu byr rm 1 465+2%+ rm 15 = RM 1 509.30 .
 
 untuk bayaran simpanan RM 10 tu en akan dpt balik bila en dah habis bayar. katakan en pinjam
 RM 20k jumlah simpanan yang en dpt dalam RM 1 800 itu kalau en pinjam untuk tempoh 15 tahun. yang 
 RM 5 untuk tabung kebajikan
 

  2.    pinjaman ini dibayar melalui potongan ANGKASA. ia akan masuk dalam payslip.


   3.    insurans yang ditawarkan oleh XXXX bank iaitu xxxx AXXXA, insurans ini pilihan. kalau en ingi
            mengambil insurans ini pengiraannya :
   
                       RM 150k / 1000 x 26.98 = RM 4 047
  
              jumlah insurans yang en perlu bayar ialah RM 4047. potongan  dibuat sekali sahaja.

           jumlah bersih pinjaman yang en akan dapat nt :   RM 141 830 - RM 4 047 =  RM 137 783


 kalau masih tak faham boleh la contact no saya 01X-XXXXXXX . saya sedia membantu.

 
 sekian.
 Cik Z

Saya merasa ada sesuatu yang tak kena dengan penerangan yang diberikan, ini jawapan/pertanyaan saya kepada  Cik Z ...

Salam Cik Z,

Terimakasih kerana memberi maklumbalas segera serta penerangan yg detail mengenai produk ini. Nampaknya saya hanya menerima 92% daripada amaun pinjaman  dan ditambahkan caj terselindung bayaran bulanan sebanyak 3%. Mudahnya saya terkhilaf dengan kadar 4.99%!

Nilai pinjaman 150,000.00
Caj perkhidmatan bank 5%- RM7,500 => apa yg diprosesnya? bagi saya tanggung sendiri kos menaip surat, fotostat dan hantar surat!
Duti setem 0.5% =  750 ok
Duti setem atas perjanjian penjualan dan pembelian aset RM 10 ok

Yuran keahlian KOXXXXI RM 10  saya tak berminat menjadi ahli!

Saham KOXXXXI RM 50  dan membeli sahamnya!

Jumlah bayaran pinjaman setelah mengambilkira faedah 4.99% - 262,276.20
Keuntungan mudah untuk koperasi 3% - 9,397.8 kos terselindung!
Jumlah ansuran bulanan setelah mengambilkira caj koperasi - 271,674.00 (sepatutnya berpandukan amaun pinjaman bersih)

Saya berminat untuk sign up loan ini sekiranya
  • Caj berpatutan bank untuk proses dokumen RM100.00
  • Duti stem                                                   RM750.00
  • Duti stem jual beli aset                                       10.00
  • Takaful (saya sendiri cari perlindungan setara)        0.00
Kos keseluruhan RM860

Jumlah Pinjaman Bersih RM150,000 - RM860 = RM149,140.00

Bayaran Ansuran Bulanan tanpa potongan payslip kerana saya mendeposit gaji ke akaun XXXX @4.99%

Faedah dibayar untuk 15 tahun RM149,140.00 x 4.99% x 15 = 111,631.29
Bayaran ansuran bulanan (149,140+111,631.29)/ 180 bulan =260,771.29/180= RM1,448.73

Penjimatan berbanding dengan Skim KXXXXi = RM19,072.71

Terima kasih
Dan ini e-mel maklumbalas terakhir daripada Cik Z..
 waalaikummusalam...

Saya minta maaf sebab sya rasa encik still kurang faham dengan prosedure bank. caj2 yang dikenakan adalah standard bg semua bank. caj yang dikenakan oleh koperasi(koputri) adalah caj untuk urusan pemotongan dengan pihak ANGKASA. pihak bank tidak mengambil caj2 yang tersembyi.semua pengiraan dalam table pembayaran balik mengikut sistem bank yang telah ditetapkan iaitu 4.99%. bgi pinjaman peribadi cimb, payout yg diberikan adalah yg tertinggi di antara bank2 kt Malaysia. Sekiranya encik tak menjadi ahli koXXXXi, secara automatik encik tak layak membuat pinjaman dengan XXXX Bank. Semua ni business.encik pergi mana2 bank encik tak kan dapat ape yang encik nak.....kalau encik rasa caj2 yang XXXX Bank kenakan ini tak berpatutan encik boleh pergi compare mana2 bank..........kalau rasa caj2 dekat XXXX Bank tak menepati ape yang encik nak encik abaikan sahaja promosi ini...........tq.....
 
sekian,
Cik Z




2bz4money:
Nama pengirim Cik Z, bank dan koperasi dirahsiakan. Kes studi ini merupakan kisah benar/praktikal yang saya bentangkan bertujuan  untuk pembelajaran semata-mata. Tiada niat untuk mengenakan sesiapa.

Sila pastikan anda ditunjukkan pengiraan sebenar pinjaman peribadi. Terdapat kos-kos tersembunyi. Sekiranya anda meminjam, RM10k, pinjaman bersih yang diterima adalah lebih kurang daripada jumlah yang dipohon!

21 ulasan:

  1. Saya amat bersetuju dgn 2bz4money. Sebelum kita terjun dgn pembiayaan2 peribadi yg skrg ini byk ditawarkan oleh bank2 atau koperasi2 dipasaran, kita haruslah membuat 'survey' terlebih dahulu.

    Selain dari 'kadar' pembiayaan yg dikenakan, kita harus juga mengetahui keseluruhan pakej2 mereka. Apakah kos2 atau caj2 yg terlibat (secara sedar atau tidak) yg dikenakan dlm urusan kita utk mendapat pembiayaan tersebut? Kos2 atau caj2 tersembunyi ini kadangkala membebankan pemohon yg mana mungkin dlm kes2 yg tertentu, mereka (pihak bank) tidak menerangkan pengiraan secara detail semasa pemohon membuat permohonan.

    Dlm maklumbalas terakhir Cik Z kpd 2bz4money, saya dapati bahawa Cik Z yg masih kurang faham dgn procedure bank. Bukannya saya hendak menyalahkan dia tetapi sebagai seorang kakitangan bank tersebut dan juga seorang kakitangan yg membuat promosi mengenai pembiayaan peribadi, sepatutnya dia yg lebih arif & lebih kena faham bukan sahaja produk dia tetapi juga produk2 yg lebih kurang sama yg berada di pasaran sekarang. Sebagai contohnya seperti kata beliau, caj2 yg dikenakan adalah standard bagi semua bank. Betul tak saya katakan tak semua bank yg mengenakan caj2 tersebut? Di antaranya seperti Bank Rakyat, BSN, Agro Bank & Public Bank, kalau tak silap saya.

    Dalam survey saya mengenai produk pembiayaan peribadi yg berada di pasaran, buat masa ini saya dapati terdapat 4 bank yg ada 'strategic partnership' dgn koperasi; antaranya CIMB, AmBank, Al-Rajhi & Alliance Bank. Mrk ada tujuan tersendiri yg mungkin menguntungkan kedua2 belah pihak.

    Di sini saya sarankan kpd Cik Z supaya mendalami kenapa 4 bank yg tersebut membuat 'stategic partnership' dgn koperasi. Begitu juga Cik Z perlu cuba ambil tahu kenapa koperasi mengenakan caj utk urusan pemotongan Angkasa? Cik Z cuma tahu procedure bank Cik Z sahaja. Tidak semua bank mengikut procedure bank Cik Z. Jadi kalau boleh, jgnlah terlampau angkuh mengatakan 2bz4money tak faham procedure bank. Dlm kes ini, saya dapati 2bz4money ada membuat homework...

    Mengenai 'payout' pula saya rasa Cik Z tak buat homework. Bank tempat Cik Z bekerja BUKANLAH bank yg memberi 'payout' paling tinggi. Cuba Cik Z bertanya pd bank2 lain, jika pembiayaan RM150K, berapa dpt bersih? Ansuran bulanannya berapa & ada tak apa2 lagi caj tambahan seperti caj Angkasa, bayaran simpanan & tabung kebajikan?

    Last sekali, dalam maklumbalas terakhir itu, Cik Z dgn konfiden mengatakan yg 2bz4money tak akan dapat pakej yg lebih baik drpd bank tempat Cik Z, tapi di akhir ayat, Cik Z kata, jika 2bz4money ada terjumpa bank lain yg lebih baik, Cik Z minta abaikan promosinya. Pada saya memang betul, ada perkara yang tak berapa kena yg Cik Z sendiri tak mahu dedahkan kpd kita semua.

    BalasPadam
  2. Terima kasih ulasan Sdr kembara85..Memandangkan hanya koperasi dibekalkan kod potongan gaji Angkasa, kebanyakkan bank yg lain mengambil kesempatan bekerjasama dgn koperasi 'tumpang' bagi mendapat pelanggan (kakitangan awam) with 'zero NPL'.

    BalasPadam
  3. baru2 ni pun sy dioffer dgn promosi yang sama.kali ni melalui telefon. amat memeranjatkan si pengoffer boleh tau berapa potongan Angkasa sy. dan siap bagitau balance pinjaman sy dengan lain-lain bank.tp xlah menghairankan, sbb sy tau semua ni pinjaman koperasi yang berselindung atas nama Bank. Pendapat sy, kene buat homework mcm 2bz4money buat tu. jangan terus terkam jer. memang menarik dgn interest 4.99% tu. tapi kaji balik berapa byk diorg mkn hanya untuk proses loan tu aje.so, jadilah pengguna bijak.

    F.Y.I - loan koperasi ni bleh ambil bg mereka yg dh kena blacklist/CTOS/CCRIS dan sebagainye je.

    BalasPadam
  4. bsn lagi bagus la...100% pay out, interes flat 4.99%, 3 bulan bekerja da boleh mohon, janji jawatan tetap... takde cas terselindung...aku puas hati dah setel pun loan aku.... sehingga 200k tau!

    BalasPadam
  5. Halo Setiap tubuh,

    Nama saya adalah Ibu Monica Roland. Saya tinggal di London Inggris dan saya seorang wanita senang hari ini? dan saya mengatakan kepada diri saya bahwa setiap pemberi pinjaman yang menyelamatkan keluarga saya dari situasi kita miskin, saya akan merujuk setiap orang yang mencari pinjaman kepadanya, dia memberi saya kebahagiaan bagi saya dan keluarga saya, saya sedang membutuhkan pinjaman sebesar $ 250,000.00 untuk memulai hidup saya seluruh karena saya seorang ibu tunggal dengan 3 anak-anak saya bertemu takut orang yang jujur dan ALLAH pemberi pinjaman yang membantu saya dengan pinjaman Dolar AS $ 250.000,00, ia adalah seorang ALLAH takut, jika Anda membutuhkan pinjaman dan Anda akan membayar kembali pinjaman silahkan menghubungi dia katakan padanya bahwa Ibu Monica Roland yang merujuk Anda kepadanya. hubungi Mr Mr James Tulang melalui email: (bestloansfinance02@gmail.com)

    BalasPadam
  6. Apakah Anda memerlukan bantuan dan lelah menjadi kecewa? ...
    Kami menawarkan berbagai pinjaman kepada perusahaan, usaha kecil dan perusahaan, serta konsumen individu.
    Paket kredit kami bisa jangka baik panjang atau pendek, preferensi Anda inginkan.
    Kami menawarkan semua jenis pinjaman seperti pendidikan, bisnis, konsolidasi hutang dan pelaksanaan proyek pinjaman.
    kami memiliki kekayaan pengalaman dalam pinjaman meskipun internet advertistment.
    Pendekatan kami adalah dinamis dalam sistem peminjaman internet telah membawa kita untuk secara signifikan memperluas jangkauan kami jasa penyewaan untuk membantu pelanggan komersial dengan semua kebutuhan keuangan mereka dan persyaratan.
    Jika Anda tidak memiliki uang muka, kredit macet, atau mungkin banyak utang, kita dapat menemukan program yang sempurna sesuai dengan kebutuhan spesifik Anda! Kami menawarkan sejumlah pinjaman pada tingkat bunga yang sangat rendah.
    Kami telah dalam bisnis untuk pinjaman 10 tahun, dan tingkat tinggi pengalaman dan keahlian tidak bisa dipungkiri transfer pinjaman kepada semua klien kami di bawah kerangka waktu tertentu.
    Jangan biarkan kesempatan keuangan ini indah untuk berlalu begitu saja.
    Salam Hormat
    Adam Ketua Perusahaan Pinjaman.
    Email: (Adamchairmanloancompany@gmail.com) (Wc25380@gmail.com) 2015.

    .

    BalasPadam
  7. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
    * Bayaran balik Mothly bermula dalam tempoh lapan bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
    * Kadar faedah yang rendah 2%
    * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
    * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
    * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
    Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
    *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
    dari Anda
     
    Hubungi kami sekarang
    E-mel: trustloan87@gmail.com

     
    Anggaplah terbaik,
    Mr.Anthony Dave.
    Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
    Amanah Pinjaman Syarikat
    E-mel trustloan87@gmail.com

    BalasPadam
  8. Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi atau perniagaan tanpa tekanan dan kelulusan cepat? tidak berlalu sejarah kredit anda jika kenalan masih buruk atau baik
    kami hari ini kerana kami kini menawarkan pinjaman pada peratusan 2. pinjaman kami adalah selamat dan selamat, Untuk maklumat lanjut dan Permohonan
    sila kembali kepada kami melalui e-mel sebagai davidpetersonloanfirm1@outlook.com dan kita akan gembira untuk membantu anda ...

    Nama: David Peterson
    E-mel: davidpetersonloanfirm1@outlook.com

    BalasPadam
  9. Hai semua,

    Saya Miller Porter pemberi pinjaman pinjaman persendirian dengan Reputasi baik Kerja,
    millerporter102@yahoo.com Memohon hari ini jika anda memerlukan kecemasan
    pinjaman dari sebuah syarikat terkemuka, dengan keadaan yang baik dan hubungan buruh,
    maka anda perlu menghubungi kami kerana kami menawarkan pinjaman pada
    Kadar faedah yang berpatutan sebanyak 3% dan kerja anda dengan kami
    akan menjadi satu pengalaman yang baik. Jika anda berminat, hubungi
    kami melalui e-mel: millerporter102@yahoo.com atau
    +2349057519652 millerporter102@yahoo.com

    http://millerporter102.wix.com/potterfirms

    Saya menunggu jawapan pantas anda
    Encik Miller Porter

    BalasPadam
  10. Adakah Anda Perlu Segera Kewangan Pinjaman Kredit?
    * Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda
    * Bayaran balik bermula 8 bulan selepas anda mendapatkan wang
    * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
    * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun)
    BORANG PERMOHONAN UNTUK PINJAMAN
    ================================
    Nama: ........ ........... nama Kedua: ...............
    Hubungi Alamat: .................
    Negara: ............ .... Umur: ..........
    Seks: ......... ............. Nombor Telefon: ..............
    Status: ....... ............ Pekerjaan: ...............
    kedudukan: ................ Pendapatan bulanan: ..............
    Jumlah Pinjaman: ........ Tujuan Pinjaman: ............
    jangka masa: ....................
    Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: ................
    Anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
    sila mengisi dan menghantar borang ini kepada:
    E-mel: homeofequity@gmail.com
    Website:www.equitycapital5.webnode.com
    Yang ikhlas,
    Nicolas Payne
    Equity Capital Loans

    BalasPadam
  11. Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan, Apakah Anda membutuhkan serius pinjaman mendesak, Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda karena kami memberikan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, dan kredit korporasi, dan segala macam pinjaman pada tingkat bunga 2% .HURRAY !!! Hal ini hampir mendapatkan untuk mengakhiri tahun ini dan kami berada di Diana White Firm Pinjaman, kami menjamin semua klien berharga kami bahwa mereka akan mendapatkan semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyum di wajah mereka.

    Untuk informasi lebih lanjut hubungi kami sekarang melalui email {} dianawhiteloanfirm@gmail.com

    Informasi Peminjam:
    Nama Lengkap: _______________
    Negara: __________________
    Sex: ______________________
    Umur: ______________________
    Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
    Durasi Pinjaman: ____________
    Tujuan pinjaman: _____________
    Nomor Cell Phone: ________


    DIANAWHITELOANFIRM
    (dianawhiteloanfirm@gmail.com)

    BalasPadam
  12. Hello,
    Adakah perniagaan anda memerlukan pembiayaan? Adakah anda memerlukan wang untuk membeli peralatan, skala strategi pemasaran anda, atau mengambil pekerja baru? Tidak kira apa keperluan anda, ada satu perkara yang anda perlu ingat: mencari pinjaman perniagaan adalah lebih mudah hari ini berbanding sebelum ini. kami kewangan global yang terhad, syarikat pinjaman yang paling cepat yang memberikan daripada apa-apa jenis pinjaman kepada individu yang berkelayakan, swasta dan syarikat awam pada kadar faedah 2% tanpa cagaran. hubungi kami hari ini untuk pinjaman anda perlu melalui e-mel: emilianawilson11@gmail.com

    PINJAMAN Perkhidmatan yang disediakan termasuk:
    ================================
    * Pinjaman Commercial.
    * Pinjaman Peribadi.
    * Pinjaman Perniagaan.
    * Pelaburan Pinjaman.
    * Pinjaman Pembangunan.
    * Pembelian Pinjaman.
    * Pinjaman Construction.
    * Pinjaman Perniagaan Dan banyak More:

    BORANG PERMOHONAN PINJAMAN:
    =================
    DATA PERMOHONAN

    1) Nama Penuh:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Negeri:
    5) Seks:
    6) Status perkahwinan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nombor telefon:
    9) Kedudukan Semasa di tempat kerja:
    10) Pendapatan bulanan:
    11) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
    12) Tempoh Pinjaman:
    13) Tujuan pinjaman:
    14) Agama:
    15) Adakah anda memohon sebelum:
    16) Tarikh lahir:
    Terima kasih.

    BalasPadam
  13. Hello, di sini datang satu lagi syarikat pinjaman yang akan mengubah hidup anda selama-lamanya pinjaman datang, saya Encik Patrick Frederick pemberi pinjaman pinjaman disahkan, saya menawarkan pinjaman kepada sektor individu dan orang ramai yang memerlukan bantuan kewangan dalam kadar faedah yang rendah sebanyak 2% . Perkhidmatan kami termasuk:
    * Pinjaman Peribadi * Penyatuan Hutang
    * Pinjaman Perniagaan * Pinjaman Pendidikan
    * Pinjaman gadai janji * Bercagar
    * Pinjaman tidak diinsuranskan * Gadai Janji
    * Pinjaman Perniagaan * Pinjaman Pelaburan
    pinjaman membeli ditetapkan untuk membina pinjaman sila mengisi borang di bawah dan kembali jika anda berminat: (patrickloans15@gmail.com) Patrick pinjaman disahkan dan syarikat pinjaman dipercayai, memohon hari ini dan menyelesaikan masalah kewangan hari ini. Ingat penghutang supaya kita teruskan. Kami akan melihat ke hadapan untuk mendengar daripada anda dalam usaha untuk bergerak ke hadapan. Salam, dan e-mel: PATRICKLOANS15@GMAIL.COM. Terima

    BalasPadam
  14. Saya Miller Smith, pemberi pinjaman pribadi dari PINJAMAN CEPAT PERUSAHAAN, "Mengelola solusi Direktur Kredit, saya bersedia untuk meminjamkan pinjaman dengan tingkat bunga 2%, Kami menawarkan pinjaman kepada badan-badan komersial dan swasta mulai dari $ 6,000.00 dolar untuk maksimal $ 500.000,00 dolar dengan jangka waktu pinjaman 1 sampai 25 tahun, Kami menawarkan pinjaman pada tingkat bunga rendah dan tidak ada pemeriksaan kredit, kami menawarkan pinjaman pribadi, pinjaman konsolidasi utang, modal ventura, pinjaman usaha, pinjaman pendidikan, kredit rumah atau "pinjaman untuk Alasan The! Namun, metode kami, menawarkan Anda kesempatan untuk menyatakan pinjaman jumlah yang dibutuhkan dan juga durasi yang Anda mampu, kami sangat bersertifikat dan terdaftar, kami berdua diasuransikan keamanan maksimum pinjaman prioritas utama kami, Kami menggunakan transfer bank dalam pengiriman pinjaman untuk banyak klien kami dan itu akan mengambil jangka waktu maksimum 24 JAM kerja dan Anda menjamin untuk mendapatkan didanai, Jika Anda tertarik, silakan isi keluar Peminjam pinjaman Aplikasi dan mengirimkannya kembali kepada kami untuk Proses lebih lanjut. email: milsmith@gmail.com

    Peminjam Informasi (Information diperlukan bidang muncul dalam cetak tebal).
    Nama Lengkap (s):
    Usia:
    Alamat jalan:
    negara:
    Nomor kontak:
    Jumlah Pinjaman Diminta:
    Pinjaman Tujuan:
    Durasi Pinjaman:
    Status Pekerjaan:

    Kami berharap untuk mendengar dari Anda segera.
    Hormat kami
    perusahaan pinjaman cepat.

    BalasPadam
  15. Kami bekerja secara legal di bawah Rentenir 1951 kami menawarkan pinjaman uang tunai instan kepada karyawan pemerintah dan swasta. Kami akan memberikan pelayanan yang terbaik untuk Anda.
    Anda butuh uang mendesak?
    * Sangat mudah dan cepat transfer ke rekening bank Anda.
    * Pembayaran dimulai delapan bulan setelah Anda mendapatkan uang Anda.
    rekening deposito
    * Suku bunga rendah 2%
    * Pembayaran jangka panjang (1-30 tahun) periode.
    * Jangka waktu pinjaman dibayar bulanan dan fleksibel.
    * Berapa lama waktu yang diperlukan untuk mendanai? Setelah mengirimkan aplikasi pinjaman
    Anda dapat mengharapkan respon awal kurang dari 24 jam.
    Pendanaan di 72-96 jam setelah menerima informasi yang kita butuhkan.
    Dari
    Hubungi perusahaan kartu kredit Anda resmi dan berlisensi berlisensi.
    bantuan keuangan ke negara-negara lain.
    Untuk lebih bentuk informasi dan aplikasi kontak dengan pinjaman ini.

    E-mail: Thecommunityloancompany@gmail.com
    Website: Thecomloan.com

    BalasPadam
  16. Hello, nama saya Julia Simon, mangsa penipuan di tangan peminjam palsu. saya telah kehilangan kira-kira $ 40,000 USD kerana saya memerlukan modal yang besar sebanyak $ 100,000USD. i hampir meninggal dunia, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi. perniagaan saya telah dimusnahkan, dan dalam proses itu saya kehilangan anak saya. i tidak boleh berdiri ini berlaku lagi. pada Mac 2016, saya bertemu dengan seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Puan Julia Simon, yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di sebuah syarikat. ibu yang baik saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan Allah terus memberkati anda. i juga suka menggunakan kesempatan ini untuk menasihati rakan-rakan Malaysia, bahawa terdapat banyak penipu di luar sana, jadi jika anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman yang cepat, hanya mendaftar melalui Puan Julia Simon melalui e-mel: (juliasimon460@gmail.com ). anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel ini: (augustaibramhim11@gmail.com). jika anda mempunyai sebarang keraguan. sila dia adalah satu-satunya orang yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.
    Terima kasih.

    BalasPadam
  17. Jangan gunakan semua ini Lender Money Swasta here.They terletak di, Ghana, Turki, Perancis dan Israel Nama saya Risna Susanti, saya sedang warganegara Malaysia. Adakah anda telah mencari pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi atau perniagaan segera? Hubungi Puan Joyce dia membantu saya dengan pinjaman sebanyak $ 800,000 beberapa hari lalu selepas telah scammed daripada $ 12.000 dari seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai pemberi pinjaman pinjaman tetapi saya mengucapkan terima kasih kepada Tuhan hari ini bahawa saya mendapat pinjaman saya bernilai $ 800.000.Feel hubungi syarikat untuk service.This kewangan tulen adalah alamat mereka sebenar e-mel: joycerolandloancompany@gmail.com »} untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya untuk mendapatkan panduan lanjut dan nasihat mengenai bagaimana untuk memohon pinjaman dari Puan Joyce dalam risnasusanti247@gmail.com. Dan sekali lagi syukur kepada JOYCE ROLAND kerana memberi pinjaman sebanyak $ 800,000

    BalasPadam
  18. Hello semua,

    Saya seorang pemberi pinjaman swasta, i menawarkan pinjaman pada kadar 2% ini adalah syarikat yang sah dengan penghormatan dan perbezaan kami bersedia untuk membantu anda dalam apa-apa masalah kewangan yang anda kami menawarkan semua jenis pinjaman jadi jika anda berminat dalam tawaran pinjaman ini sila hubungi kami di e-mel kami: (anggadiman1@gmail.com)

    Juga menyediakan butiran berikut supaya kita boleh meneruskan dengan pinjaman serta-merta.

    Nama:
    Jumlah yang diperlukan:
    jangka masa:
    negara:
    Tujuan pinjaman:
    Pendapatan bulanan:
    Nombor telefon:

    Hubungi kami dengan butiran di atas pada e-mel kami: anggadiman1@gmail.com

    Salam kepada anda semua.

    BalasPadam
  19. Adakah anda memerlukan pinjaman? telah bank menafikan anda pinjaman, kami berada di sini untuk membantu anda dari segi kewangan, untuk mendapatkan pinjaman segera anda apa-apa amaun di mana-mana destinasi. kebahagiaan anda adalah keutamaan kami. semua yang anda perlu lakukan sekarang adalah untuk e-mel kami melalui (daviesruthfirm@gmail.com)

    BalasPadam
  20. Hello,
    Saya Puan Olivia Daniel, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberikan pinjaman dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di:
    (Oliviadaniel93@gmail.com)

    BalasPadam
  21. KISAH KEJAYAAN
    salamalakum, sila, saya mahu anda semua untuk berhati-hati dalam laman web ini adalah penuh dengan pemberi pinjaman palsu saya zalina Dianto, Indonesia telah menjadi mangsa penipuan di tangan pemiutang palsu, saya ditipu penipuan hampir Rp37,000 pada tahun ini saya semua kerana saya perlu Rp580, 000,000 yang besar, saya hampir mati, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi, perniagaan saya hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. i mearnt yang tennant yang memperkenalkan saya kepada ibu Aasimah Aadila, membantu saya mendapatkan pinjaman dalam syarikat itu, mereka memberi saya pinjaman sebanyak 1% kepada kos pendaftaran atau pemindahan yuran, ibu baik saya mahu menggunakan peluang untuk mengatakan terima kasih, jika anda memerlukan kenalan pinjaman, Aasimah Aadila melalui e-mel (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) e-mel di I (zalinadiato@gmail.com) boleh tuhan memberkati mereka

    BalasPadam