Jumaat, September 03, 2010

Jualan cekik darah

Oleh Siti Haliza Yusop
shyusop@bharian.com.my
2010/09/02

Pembeli kena pastikan potongan harga bukan sekadar gimik

KUALA LUMPUR: Sikap pengguna yang cepat 'teruja' dengan membuat lebih banyak belian setiap kali melihat tawaran jualan murah, lebih-lebih menjelang Aidilfitri menyebabkan mereka mudah tertipu.
Sebagai pengguna, mereka sebenarnya mempunyai banyak pilihan dan yang pasti perlu berhati-hati ketika membeli-belah kerana tawaran jualan murah yang dibuat peniaga tidak semestinya murah.
Tinjauan Sentral di beberapa pusat beli-belah di ibu kota mendapati ada peniaga mengambil kesempatan menipu pengguna dengan menawarkan harga diskaun atau potongan harga sangat menarik sedangkan pembeli membayar harga asal produk dijual.

Seorang kakitangan swasta, Saiful Mustapha, berkata beliau hampir terpedaya ketika hendak membeli sepasang kasut berjenama di sebuah pusat beli-belah yang menawarkan jualan murah, baru-baru ini.

“Cadangan saya untuk membeli kasut itu sudah lama, iaitu pada April lalu. Ketika itu harga sepasang kasut berjenama berkenaan ialah RM287, tetapi saya tangguhkan pembelian kerana menunggu jualan murah pada Ramadan.

“Ini berikutan pada bulan ini biasanya banyak pusat beli-belah membuat tawaran jualan murah dan kemungkinan harga kasut idaman saya itu akan berkurangan,” katanya kepada Sentral, semalam.
Bagaimanapun, katanya, ketika berkunjung ke kedai berkenaan baru-baru ini, harga kasut berkenaan meningkat sehingga RM387 walaupun ketika itu pusat beli-belah terbabit sedang menganjurkan Karnival Mega Sale.

“Harganya bukan turun, sebaliknya meningkatkan sehingga RM100 walaupun pusat beli-belah terbabit membuat tawaran jualan murah,” katanya.

Beliau berkata, itu baru satu contoh barangan, sedangkan ada ribuan produk yang dijual di pusat beli-belah itu dengan tawaran potongan harga bagi menarik perhatian pembeli yang tanpa disedari mereka sebenarnya terpedaya.

Seorang penolong pengurus sebuah syarikat swasta, Nurul Afzan Abu Bakar, berkata memang tidak dinafikan menjelang musim perayaan, kebanyakan peniaga akan mengambil kesempatan menganjur jualan murah.

“Sebagai pengguna, kita perlu berhati-hati dalam membeli ketika jualan murah. Jualan Murah tidak semestinya murah. Jangan sampai penat berhimpit-himpit tetapi tertipu dengan helah penjual,” katanya.

Katanya, beliau hampir tertipu ketika membeli pakaian untuk Aidilfitri. baru-baru ini.

“Saya teruja apabila melihat tanda harga diskaun diletakkan peniaga pada pakaian yang saya hendak beli, tetapi kemudian berasa hampa apabila diskaun antara 30 hingga 50 peratus yang ditawarkan hanya membabitkan pengurangan harga antara 50 sen dan beberapa ringgit saja,” katanya.

Perkara sama turut diakui pelajar Universiti Antarabangsa Islam Malaysia (UIAM), Nur Afiqa Muslim, 20, yang mengakui peniaga mengambil kesempatan membuat lebih banyak keuntungan dengan menggunakan taktik jualan murah kerana ia mampu menarik pembeli.

“Pastikan jualan murah itu benar-benar wujud atau sengaja digunakan peniaga untuk mengaut keuntungan lebih-lebih lagi menjelang musim perayaan,” katanya.

1 ulasan:

  1. Dah ada rakan saya yg terkena dengan jerat SOGO ni; tapi dia tak serik2 dgn tabiat shopping yg melampau..almaklumlah poket sentiasa tebal, semoga diberi kesedaran pada beliau.

    BalasPadam