Khamis, Januari 20, 2011

Hutang Isi Rumah Masih Pada Paras Berhemah: BNM

KUALA LUMPUR: Hutang isi rumah Malaysia yang berjumlah RM577 bilion pada November tahun lepas, masih pada paras berhemah, kata Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz. Beliau berkata, hutang isi rumah merupakan kira-kira 50 peratus daripada keseluruhan pinjaman dan 74 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK)."Walaupun ia mungkin kelihatan tinggi, namun satu perkara yang Malaysia ada, yang amat penting bagi institusi perbankan khususnya, ialah sistem maklumat rujukan kredit pusat.

"Walaupun kita ada baki kad kredit sebanyak RM1 sekalipun, nama kita akan ada dalam sistem ini, jadi semasa melakukan penilaian kredit, institusi perbankan boleh mengetahui obligasi kewangan seseorang peminjam," katanya kepada pemberita selepas melancarkan satu program pengurusan wang, "Pengurusan Wang Ringgit Anda (Power!)" di sini hari ini. Program itu bertujuan memperkasa individu muda dan peminjam baharu dalam menguruskan kewangan mereka dengan berkesan, yang seterusnya akan menyumbang ke arah menggalakkan perlindungan yang lebih baik bagi pengguna kewangan dan memupuk sektor isi rumah yang lebih berdaya tahan.

Zeti berkata, paras Pinjaman Tidak Berbayar (NPL) masih rendah, dan NPL dalam sektor perbankan pada keseluruhannya adalah sebanyak dua peratus manakala bagi sektor isi rumah sebanyak 2.3 peratus.
"Pada masa ini, kita percaya peminjaman dalam sektor isi rumah berada pada paras berhemah, tetapi kita tidak mahu menunggu hingga kita ada masalah dan itulah sebabnya kita memperkenal program ini," tegasnya.
Kata Zeti, keutamaan BNM ialah memastikan kedudukan hutang isi rumah berada pada paras berhemah, di samping memantau bank-bank dan memastikan tidak wujud amalan memberikan pinjaman secara berlebihan dan tidak bertanggungjawab.

"Bagi pengguna, kita akan memantau dengan teliti," katanya sambil menambah bahawa maklumat yang diberikan oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) menunjukkan 60 peratus kes pengguna adalah yang berkaitan dengan masalah hutang isi rumah.Sementara itu, program Power! dijangka melengkapkan individu dengan pengetahuan dan kemahiran kewangan amali serta alat membuat keputusan untuk membuat keputusan kewangan yang bijak.Ia merangkumi maklumat berguna dan petua untuk menggalakkan pengurusan wang berhemah dan disiplin kewangan. - BERNAMA

3 ulasan:

 1. salam
  sy nk tanya
  sy tbaca komen awak pasal beli rumah
  sy baru kerja dan akan berkahwin
  kalo bole nk beli flat jewk dlu
  tp klo nk pakai duit epf bole kew
  sedangkan sy baru kerja (gov)
  sebab gov kan kena confirm dulu then pas tiga tahun baru boleh keluarkan duit tu..tq

  BalasPadam
 2. As Salam.
  Rumah (flat) pertama saya dibiayai oleh Bank/EPF yg dibeli selepas berkahwin bbrapa tahun. Saya 'menyimpan' dahulu kelayakan govt housing loan slps confirm dan menemui rumah idaman. Mmg bole buat pengeluaran EPF utk beli rumah. Sila semak had pengeluaran sdri kat http://www.kwsp.gov.my/
  Sila daftar akaun i-kwsp di pejabat kwsp terdekat utk fasiliti online.

  BalasPadam
 3. nur aishah - Boleh guna EPF tapi daripada akaun 2 sahaja. Sila jumpa Pegawai EPF sendiri utk kepastian.

  Rosy - betul. just check takut diaorg dah tukar polisi.


  http://tuanbri.com/blog/2010/01/guna-kwsp/

  BalasPadam